از ابتداي امسال تا کنون حداقل 9 مورد حادثه آتش سوزي در پتروشيمي هاي کشور رخ داد اما بيژن زنگنه وزير نفت نه استعفا داد نه توضيح. و نه عذرخواهي کرد.
به گزارش
پايگاه خبري تحليلي پيرغار، در پنج ماه اول امسال شاهد حوادث مکرر در پتروشيمي ها بوديم. حوادثي از نوع آتش سوزي با خسارات زياد به بيت المال و حتي کشته شدن عده اي از هم وطنان.
به گزارش افکارنيوز، در اين ميان بيژن زنگنه وزير نفت بعنوان بالاترين مقام در اين زمينه نه استعفا داد نه توضيح. و نه عذرخواهي کرد.
آتش سوزي در پتروشيمي شهيد تندگويان
اولين آتش سوزي در سال جاري مربوط به وقوع آتش سوزي در پتروشيمي شهيد تندگويان در 31 ارديبهشت بود. اين پتروشيمي بزرگترين مجتمع پتروشيمي توليدکننده انواع گريدهاي نساجي و پت براي توليد انواع بطري پليمري در ايران است. واحد CTA آن دچار آتشسوزي شد. ظاهرا حادثه بر اثر نشت روغن در اين واحد که توليد مواد اوليه PTA را برعهده دارد رخ داده است.گرچه در اين حادثه کسي آسيب نديد اما خسارات مالي به همراه داشت.
آتشسوزي در انباربزرگ نفت واقع در اتوبان تهران – قم
چهارشنبه نهم تير ماه آتشسوزي گسترده در انبار نفت اتوبان تهران- قم روي داد.گرچه اين حادثه مصدومي به دنبال نداشت، اما خسارات آن به بيت المال کم نبود.اين انبار مواد نفتي و پتروشيمي در شمال به جنوب اتوبان تهران قم، ابتداي شهرک واوان قرار داشت.
مساحت اين انبار حدود ۱۵ تا ۱۶ هزار متر بود و درآن سه سوله هر کدام به مساحت ۲هزار متر وجود داشت.
آتش در پتروشيمي بوعلي سيناي ماهشهر
روز چهارشنبه 16 تير پتروشيمي بوعلي سيناي ماهشهر دچار آتش سوزي شد. اين حادثه آنقدر گسترده بود که آتش خود به خود بعد از سه روز با اتمام کامل مواد سوختني داخل مخازن، خاموش شد.
زنگنه که 2 روز بعد از آغاز حادثه در محل پالايشگاه حضور يافت، در خصوص خاموش کردن آتش سوزي گفت: بايد همه محتواي مواد سوختي درون مخزن بسوزد و آتش به پايان برسد.اين آتش حداقل 60 ميليون يورو خسارت به بار آورد.
آتشسوزي منطقه نفتي مارون استان خوزستان با يک کشته و خسارت زياد
دوشنبه ۲۱ تير بر اثر ترکيدگي و آتش سوزي خط لوله مايعات گازي NGL در منطقه نفتي مارون استان خوزستان منجر به سوختگي و در نهايت کشته شدن يکي از کارکنان صنعت نفت شد.علت اين حادثه ترکيدگي و آتش سوزي خط لوله مايعات گازي NGL ۴۰۰ اعلام شد که علاوه بر خسارت جاني، خسارات مالي هم داشت.
آتش سوزي مخزن پتروشيمي بيستون کرمانشاه
ساعت 15 روز جمعه هشتم مرداد، يکي از مخزن هاي پتروشيمي بيستون کرمانشاه دچار حريق شد. علت اين آتش سوزي جمع شدن گازهاي 'لايت آن' زير سقف مخزن اعلام شد که بر اثر جرقه اي شعله ور شد.
مجتمع پتروشيمي بيستون در 15 کيلومتري شرق کرمانشاه و در کنار بزرگراه کربلا واقع شده که الکيل بنزن خطي (LAB) والکيلات سنگين (HAB) توليد مي کند.الکيل بنزن خطي (LAB) نقش مهمي در شکل گيري صنايع پايين دستي پتروشيمي در کشور دارد، زيرا اين محصول به عنوان ماده اوليه شوينده ها در توليد پاک کننده هاي خانگي و صنعتي کاربرد دارد.
الکيلات سنگين (HAB) از ديگر توليدات اين مجتمع پتروشيمي بيستون است که با هدف کاهش وابستگي به درآمدهاي نفتي، اقتصاد تک محصولي، ايجاد ارزش افزوده از مواد خام، تأمين نياز داخلي، افزايش صادرات محصولات پتروشيمي، ايجاد درآمد ارزي و اشتغال زايي توليد مي شود.
خوراک پتروشيمي بيستون سالانه 386 هزار تن نفت سفيد و 19 هزار تن بنزن است که نفت سفيد از پالايشگاه کرمانشاه و بنزن از مجتمع پتروشيمي بندر امام و پتروشيمي اصفهان تأمين مي شود.
آتشسوزي در پالايشگاه نفت آبادان
پنج شنبه 14 مرداد خبر از آتشسوزي در پالايشگاه نفت آبادان منتشر شد.يکي از واحدهاي فرآيندي پالايشگاه نفت آبادان دچار حريق شد. واحد تقطير ٨٠ اين پالايشگاه که در حين مراحل اوليه راه اندازي به سبب پر بودن مخازن فرآورده، از سرويس خارج و سبب بروز حادث شده بود.اين حادثه به دليل نشتي يکي از لوله هاي داخل کوره اتفاق افتاد.
پالايشگاه نفت آبادان، بزرگترين پالايشگاه ايران است که در شهر آبادان، استان خوزستان قرار دارد. ساخت اين پالايشگاه در سال ۱۲۹۱ به پايان رسيد و تا آغاز جنگ ايران و عراق در سال ٥٩ بزرگترين پالايشگاه دنيا با ظرفيت تصفيه ۶۲۸ هزار بشکه در روز بود.
طرح توسعه اين پالايشگاه در سه فاز تعريف شده است که در آن توجه به مسائل زيست محيطي از اهميت ويژهاي برخوردار است.انواع مختلف فيلترها و اسکرابرها براي جلوگيري از آلودگي هوا، تصفيه پساب صنعتي و سيستم مدار بسته آب خنککنندهها استفاده خواهد شد که با برخورداري اين واحدها از فناوري جديد، ميزان ضايعات انرژي به حداقل خواهد رسيد. اين حادثه خسارت مالي داشت اما خسارت جاني نداشت.
آتش سوزي پتروشيمي بندرامام خميني (ره)
شنبه 16 مرداد انبار محصول لاستيک مصنوعي (BDSR) مجتمع پتروشيمي بندرامام آتش گرفت که تا پنج ساعت ادامه داشت.اين حادثه هيچ گونه تلفات جاني نداشته اما خسارت مالي اين حريق هم زياد بود.
پتروشيمي بندرامام يکي از مجتمعهاي پتروشيمي واقع در منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي است.
محصولات توليدي اين مجتمع شامل اتان، پروپان، بوتان، پنتان، اتيلن، بنزين پيروليز، نفت کوره، بنزن، زايلنها، رافينت، آروماتيکهاي سنگين و پارازايلين است و با داشتن ظرفيت بالاي توليد، نخستين توليدکننده محصولات پتروشيمي ايران است.اين مجتمع داراي سه شرکت توليدي فرآورش بندرامام، کيميا بندرامام و بسپاران بندرامام است.
حادثه ديگر در واحد پتروشيمي بندر امام
جمعه 29 مرداد بار ديگر حادثه در واحد پتروشيمي بندر امام روي داد و منجر به آتش سوزي در آن شد. در اين حادثه واحد DC شرکت کيميا در پتروشيمي بندرامام دچار حادثه شد. اين سومين حادثه آتش سوزي يا انفجار در يک ماه گذشته در مجموعه پتروشيمي هاي بندر ماهشهر بود. اين حادثه هيچگونه تلفات جاني نداشت اما خسارات مالي به همراه داشت.
آتشسوزي در مخزن حادثهديده پتروشيمي بوعلي سينا
دهم شهريور مخزن حادثهديده پتروشيمي بوعلي سينا ماهشهر مجددا دچار حريق شد.
اين آتش سوزي در هنگام تعميرات محل مخزن حادثهديده اين پتروشيمي که در تيرماه امسال دچار آتشسوزي وسيع شده بود، روي داد و مخزن دوباره دچار آتشسوزي شد.اين حادثه تلفات جاني نداشته و ولي مجددا خساراتي به بار آورد.
آتش سوزيهاي سال گذشته
در سال گذشته نيز آتش سوزيهاي مکرري در پتروشيمي ها رخ داد اما بيژن زنگنه وزير نفت نه استعفا داد نه توضيح. و نه عذرخواهي کرد. در اينجا فقط به 2 نمونه از اين آتش سوزيها پرداخته مي شود.
آتش سوزي در پتروشيمي مارون بندرماهشهر با يک کشته
روز نهم تير سال گذشته نيز پتروشيمي مارون بندرماهشهر دچار آتش سوزي شد. ماجرا از اين قرار بود که تعدادي از کارگران در واحد «اچ دي» اين شرکت در حال تعميرات بودند که متوجه نشتي در خط لوله گاز هگزان شدند. آنها سعي کردند جلوي اين نشتي را پيش از وقوع حادثه اي تلخ بگيرند، اما تلاش آنها بي نتيجه بود. به همين دليل تعدادي از آنها محل را ترک کرده و موضوع را به آتش نشاني اطلاع دادند.
با نخستين انفجار، آتش در حال سرايت به بخش هاي مختلف و شير اصلي گاز بود.اما مرحوم شهرام محمدي با ديدن اين صحنه خود را به شير فلکه رساند و آنرا بست و گارگران را از محل دور کرد. بعد از مدتي انفجار ديگري رخ داد و وي دچار سوختگي شد که بعد از 10 روز بستري در بيمارستان فوت کرد.
حادثه در پالايشگاه لاوان
چهارشنبه 14 بهمن 94 بود که حادثه آتش سوزي در کمپرسور گردشي واحد تصفيه فرآورده هاي ميان تقطير پالايشگاه لاوان روي داد.
گرچه مسئولين اين پالايشگاه و حتي مسئولين وزارت نفت اعلام کردند که آتش سوزي جزئي در يکي از کمپرسورهاي واحد تصفيه گازوئيل پالايشگاه نفت لاوان در کمتر از هفت دقيقه مهار شد، اما درعين حال گفتند که اين کمپرسور ظرف 10 روز آينده دوباره به مدار توليد باز مي گردد.
بنابراين اگرچه اين مسئولين سعي کردند که اين حادثه را جزئي نشان دهند اما اعلام بازگشت کمپرسور دچار صانعه شده بعد از 10 روز، خود نشان مي دهد که اين حادثه چندان جزئي هم نبود. ضمن اينکه در آن روز قرار بود از شش طرح زير پروژه پالايشگاه لاوان بهره برداري شود که به دليل اين حادثه برنامه افتتاح اين پروژه ها نيز لغو شد.
نشت گاز در کمپرسور واحد 1600 موجب انفجار در پالايشگاه لاوان شده است. البته گفته مي شود که مديران پالايشگاه لاوان مشکل نشت گاز را به مديران شرکت ملي پالاش و پخش گزارش کرده بودند اما اصرار آنها مبني بر راه اندازي اين واحد در دهه فجر منجر به بروز چنين حادثه اي شد.
75 درصد توليد فرآورده نفتي ( بنزين، گازوييل و بخش از گاز مايع) پالايشگاه لاوان براي تامين نياز استانهاي بوشهر، هرمزگان و سيستان و بلوچستان اختصاص مييابد و 25 درصد از فرآوردهها ( نفت کوره و بخشي از گاز مايع) توليد اين پالايشگاه به بندر فجيره امارات و کشورهاي آسياي شرقي و پاکستان صادر ميشود.
9 آتش سوزي در پنچ ماه امسال که با خسارت مالي و جاني همراه بود اما در اين ميان بيژن زنگنه وزير نفت بعنوان بالاترين مقام در اين زمينه نه استعفا داد نه توضيح. و نه عذرخواهي کرد.
زنگنه هيچ توضيحي به افکار عمومي نداد و کوچکترين عذر خواهي هم نکرد. عذرخواهي از خانواده هاي کشته شدگان و هدر دادن بيت المال.
افشين سالاري